Amics de la Natura

Amics de la Natura i la Fira Alternativa.
Llibre de la Festa, 2009
 
 
En les Festes de la Magdalena de 2010, Amics de la Natura suma 24 fires alternatives, o el que és el mateix, 24 anys en primera línia d'activitat, oferint a Castelló cada any quatre dies complets de festa alternativa.
La Fira va sorgir per a recolzar una sèrie d'inquietuds; interessava l'artesania com a fórmula de producció minoritària i creativa, amb indicis de dificultat i pèrdua; l'ecologia com a problema emergent i seriós del que calia parlar i sobre el qual s’havia d’informar; la pau i els drets humans, com a postura i actituds imprescindibles.
El desafiament va consistir a articular aquest conglomerat d'interessos, i plasmar-lo en un esdeveniment atractiu que funcionara, dins d'unes festes ciutadanes i un entorn que, en principi, tenien poc a veure o res amb aquests temes.
El resultat, contra tot pronòstic, va ser que a Castelló va agradar; és més, va agradar moltíssim.
Així, any rere any, Amics de la Natura rep a milers i milers de visitants que vénen a veure la Fira. El nostre pla consisteix a no defraudar-los.
Organitzada per sectors diferenciats, aquests són: art, artesania de producció pròpia, artesanies d'altres continents, alimentació, restauració i zona per a les ONG. Tot açò vertebrat en funció d'un programa lúdic i d'informació o sensibilització sobre temes mediambientals i de drets humans que, al cap i a fi, són per a nosaltres l'essencial de la qüestió. D'aquesta manera, hem comptat amb el president de Greenpeace o amb la delegada d'Amnistia Internacional a Espanya, per a sengles conferències, entre altres destacades personalitats.
Sens dubte, la Fira Alternativa compleix un paper de renovació i posada al punt dins del programa general de les festes; la gent aprecia l'esforç innovador que en el seu dia va significar una proposta d'aquestes característiques, així com el seu continu manteniment.
La Fira és divertida, variada i amb un ampli contingut per a tots els públics.
D'una altra banda, és convenient tindre en compte que totes les activitats, tallers o espectacles són gratuïts, atés que la Fira no compta amb més col·laboracions que la dels artesans que participen en ella, que per cert, com hi ha al voltant de 300 parades, amb un total de 450 persones (s'estima que no arriben a les dos persones per parada) per 4 dies d'estada, resulten 1.800 pernoctacions, per la qual cosa la Fira Alternativa és molt significativa en l'ocupació hotelera del segon cap de setmana de Festes.
Després de 24 anys en el nostre “espai alternatiu” la Fira és una realitat tan absolutament magdalenera (per a tots el jovent que ha crescut amb ella) com la que més, o com ho són per als majors, qualsevol altra activitat “clàssica” de la Festa.
És evident la seua acceptació social, l'ampli recorregut i la projecció de futur que posseeix.
Sumant i com a valor afegit de la Fira, cal mencionar dos projectes que Amics de la Natura va crear per a Castelló, com són: el Premi Tardor de Poesia i la Setmana Cultural Alternativa. Sense la Fira, ni el Premi Tardor ni la Setmana Alternativa existirien, i ambdós són temes culturals i lúdics de màxima qualitat.
  
La Fira els fa possible i es van crear per a complementar-se, en tots els seus àmbits, forma i fons.
Podem dir que la Fira és el cor d'Amics de la Natura, la Tardor són els seus ulls i les seues mans i la Setmana tot el cos, inclòs el cervell; i tot això produeix un moviment i una vida en l'associació verdaderament productiva i grata.

 
El Premi Tardor de Poesia
 
 
El Premi Tardor de Poesia va nàixer renunciant Amics de la Natura a la subvenció que la Diputació proporcionava a la Fira Alternativa, i amb una aportació important de la mateixa  Fira i d'Amics de la Natura al premi.
La vocació del premi és la de ser una activitat cultural de qualitat, capaç de traspassar l'àmbit local, així com de promocionar la nostra ciutat i recolzar la seua llengua mare.
Per a la qual cosa es va triar un vocable bell, Tardor, una dotació d'importància, 9.000€ i la publicació de l'obra, un jurat de reconegut prestigi, equips de lectura complidors i independents.
Amb tots aquests ingredients i els patrocinadors que es van buscar i que són: l'Ajuntament de Castelló (Regidoria de Cultura), la Diputació i la Fundació Dávalos-Fletcher, la Tardor en la present edició, la quinzena, és un premi del qual es fa referència en tota la premsa nacional, que ha traspassat les fronteres d'Espanya (Llatinoamèrica) i que està consolidat com el que és, un premi bilingüe, amb una bona dotació i honest.
Han sigut jurats de la Tardor, entre altres:
José María Arauzo, José Luis Aguirre, Lluís Alpera, Maria Beneito, Ricardo Bellveser, Luis Bonmatí, Francisco Brins, Juan María Calles, Antonio Cabrera, Guillermo Carnero, Antonio Colinas, Luis Alberto de Cuenca, Francisco Díaz de Castro, Tomás Escuder, Santiago Fortuño, Manel Garcia Grau, Vicente Gallego, Luis García Montero, Clara Janés, Carlos Marzal, Ana María Moix, Joan Oleza, José Luis Parra, Marta Pessarrodona, Baltasar Porcel, Ángel Luis Prieto de Paula, Pilar Pedraza, Pedro Jesús de la Peña, Cristina Peri Rossi, Josep Piera, Vicent Pitarch, Carme Riera, Ana Rossetti, Jaime Siles, César Simón, Àlex Susanna i Jenaro Talens.
 
 
La Setmana Cultural Alternativa
 
 
 
La Setmana Cultural Alternativa és un compendi d'activitats que va començar a desenvolupar-se fa 18 anys.
En la primera edició, el programa va cabre en una setmana, amb el protagonisme del Dia de la Bici (ecologia, ciutats saludables, qualitat de vida ciutadana, etc), activitat que Amics de la Natura desenvolupava a la tardor. Ara, el programa es prolonga 10 mesos i amb diversos focus d'atenció.
En aquesta ocasió, Amics de la Natura també va renunciar a l'ajuda econòmica que la Fundació Sant Isidre de la Caixa Rural Castelló proporcionava a la Fira Alternativa, i la va derivar a la Setmana. S'ha comptat amb diversos col·laboradors i el patrocini correspon a l'Ajuntament, Regidoria de Cultura. L'organització completa i el projecte, que es renova cada any, és d'Amics de la Natura.
El programa, extens i de qualitat, agrupa una ampla gamma de propostes: conferències, jornades, concerts, visites a Aules de Natura, senderisme, exposicions, tallers, fires, mercats, i un llarg etcètera.
La Setmana està concebuda com una prolongació de la Fira Alternativa. És tot allò que no podem fer en la Fira per diverses raons (temps, pressupost, ambient impropi per a moltes conferències ja que és festiu, etc) Però el discurs i propòsit són exactament els mateixos.
La Fira és un poc com el moment àlgid de “arribar al cim”, aplegar, i la Setmana és “tot el camí”; ambdós esdeveniments, hui per hui, són per a nosaltres iguals en importància i dedicació.
La línia de treball és sempre la mateixa: anticipar-nos amb temes nous i interessants, acoblar una cosa actual que corresponga al present, no abaixar el llistó de l'excel·lència, aconseguir que el nostre treball i esforç arriben bé als seus destinataris i a més i imprescindiblement, adornar els temes de tal manerra que funcionen.
Normalment és una aventura creativa de més coses i millors cada vegada, i es conjuga la qualitat amb praxi; per a poder-la dur a terme, recollim dades durant tot l'any, els set dies de la setmana.
En aquests 18 anys, hem dut 7.050 alumnes a les Aules de Natura i s'ha promogut el seu coneixement entre els professors.
Amb el Dia de la Bici es reivindiquen els carrils de bici i aquesta com a mitjà de transport.
La Fira d'Art és una activitat que fa ciutat, trau l'art al carrer i recolza pintors, escultors, ceramistes, etc.
Els concerts de música ens alegren un poc la vida a tots i donen una oportunitat al món dels músics perquè se'ls veja i seguir en contacte actiu amb la seua professió o afició. Cal destacar, entre els molts amb qui hem comptat: Moncho Alpuente, Javier Álvarez, Javier Krahe i Luar Na Lubre, a més d'un llarguíssim etcètera.
D'entre les moltes exposicions, destaquem les de:

  • Sebastián Salgado, fotografies “Terra”
  • Calpurnio, dibuixos originals “El bueno de Cuttlas”
  • Ouka Lele, fotografia, retrospectiva
  • El Roto, dibuixos
  • Forges, dibuixos. Naturmática
  • Matilde Salvador, pintura sobre vidre. “Vidres de Matilde”
  • Alberto Schommer, fotografia. “Metrópolis”
  • Paco Marco, fotografia
  • Eloísa Aldas, fotografia
  • Exposició proporcionada per Greenpeace, fotografia. “Niños de Chernobil”
  • Obra gràfica proporcionada per Amnistia Internacional de: Genovés, Gordillo, Guinovart, Cesepe, Alfaro, Hernández Pijuan, Alberti, Alcain, Ràfols-Casamada, Quintero, Larra, Susana Solano, Yagües, Canogar, Plensa.
  • Amparo Navas, fotografia.

 
Tant la Mostra d'Alimentació Artesana, Biològica i Integral com la Fira Medieval, són activitats lúdiques que agraden, distrauen i animen la ciutat, omplin places hoteleres i activen el comerç de la zona.
Quant als conferenciants amb què hem comptat durant estos anys, “calen fets, no paraules” o dit amb fórmula més genuïna “no hi ha més cera que la que crema”:

  • José María Mendiluce, representant ACNUR, eurodiputat
  • Vicente Molina Foix, escriptor
  • Albert Boadella, dramaturg
  • Máximo, dibuixant
  • Gran Wyoming, actor i músic
  • Jon Juaristi, escriptor
  • Juanma Bajo Ulloa, director de cine
  • Gabriel Jackson, historiador
  • Joan Genovés, pintor
  • Andreu Buenafuente, guionista i actor
  • Miguel de la Cuadra Salcedo, viatger
  • Luis Mateo Díez, escriptor
  • Juan Manuel Caballero Bonald, escriptor i poeta
  • Javier Mariscal, dissenyador
  • Hugh Thomas, historiador
  • Fernando Trueba, director de cine
  • Jon Sistiaga, periodista
  • Juan Luis Arsuaga, paleontòleg
  • Silvia Munt, actriu, directora de cine
  • Fernando Savater, filòsof, escriptor
  • Bernat Sòria, catedràtic de Fisiologia, director de l'Instituto de Bioingeniería
  • Benito Zambrano, director de cine
  • Manuel Toharia, director del Museu Príncipe Felipe de las Ciencias
  • Luis Sepúlveda, escriptor
  • Emilio Lledó, filòsof
  • Teresa Berganza, cantant
  • Fernando Argenta, músic
  • Miguel Delibes de Castro, biòleg, membre CSIC
  • José Antonio Marina, filòsof i escriptor
  • Carmen Iglesias, acadèmica de la Reial Acadèmia Espanyola de la Llengua i la Història, catedràtica
  • Eduardo Martínez de Pisón, catedràtic de Geografia i Física, Universitat Autònoma de Madrid, Premi Nacional Medioambiente 1991
  • José Luis Doreste, regatista olímpic, medalla d'or a Seül, premi Príncep d'Astúries 1989
  • Eugenio Trías, filòsof i escriptor
  • José María Ridao, escriptor, diplomàtic
  • Eduardo Mendoza, escriptor
  • Luis García Montero, poeta
  • Alfredo Bryce Echenique, escriptor
  • Luis Pancorbo, periodista, antropòleg, primer espanyol que va xafar el Polo Sud
  • Blanca Pons Sorolla, néta de Joaquín Sorolla i especialista en l'obra del pintor

 
En resum, estem aportant temes interessants a aquesta ciutat.
 

http://www.amicsdelanatura.org

Foto: